Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

"Λαζαρίνες και λαζαράκια"




lazarakia_diskos

-Έθιμα, παροιμίες και ονομασίες για τον Απρίλιο-

Μπορεί ο Μάρτιος να είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, όμως ο Απρίλιος είναι ο μήνας που ανθίζουν τα λουλούδια και γεμίζει όλη η φύση χρώματα και ευωδιές.
Γι΄ αυτό μάλιστα λένε «ο Μάρτης έχει τ΄ όνομα, ο Απρίλης έχει τη χάρη». Οι βροχές αυτόν τον μήνα είναι ευεργετικές για τους γεωργούς, καθώς τα σπαρτά τους έχουν μεγαλύτερη καρποφορία. Έτσι επικράτησε και η λαϊκή παροιμία: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον τον ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα».
Όμως ο Απρίλιος στην ελληνική συνείδηση είναι άμεσα συνδεδεμένος με το Πάσχα. Γι΄ αυτό και ο λαός μας του έχει δώσει διάφορα ονόματα, όπως Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη αλλά και Αϊ-Γιωργίτη, λόγω της γιορτής του αγίου, ο οποίος είτε τιμάται στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου είτε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αν αυτό πέφτει μετά τη μέρα της γιορτής του. Ο Απρίλιος, και πιο συγκεκριμένα η περίοδος του Πάσχα, σφύζουν από ελληνικά έθιμα και παραδόσεις. Φυσικά, αυτά τα έθιμα εμφανίζονταν εντονότερα και σε περισσότερες περιοχές στο παρελθόν από ό,τι σήμερα, αλλά σε κάποια χωριά της Ελλάδος τηρούνται μέχρι τις μέρες μας.
lazarouanastasi
Μία από τις μέρες της πασχαλινής περιόδου, κατά την οποία έχουν καταγραφεί πολλά και διάφορα έθιμα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται «η πρώτη Λαμπρή». Την παραμονή της γιορτής αυτής, σε πολλά χωριά, κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, οι «Λαζαρίνες», μαζεύουν λουλούδια με τα οποία στολίζουν μικρά καλαθάκια και λένε τα κάλαντα του Λαζάρου από πόρτα σε πόρτα παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα, αυγά ή κεράσματα.
«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.
Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος; Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.
Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι, που ῾ν᾿ το στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.
Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι, Που ῾ν᾿ το στόμα μου, σαν περιβόλι.
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακὴ που τρών᾿ τα ψάρια…»
lazarines_aiani
Φυσικά, σε πολλές περιοχές τα κάλαντα αυτά δεν τραγουδιούνται μόνο από τα κορίτσια αλλά και από όλα τα παιδιά. Στην Κύπρο και στην Κω παρατηρείται ένα έθιμο αναπαράστασης του γεγονότος. Η παρέα που λέει τα κάλαντα καλύπτει ένα παιδί με κίτρινα λουλούδια από την κορφή ως τα νύχια. Στη συνέχεια, και ενώ τραγουδούν σε κάθε σπίτι, το παιδί μένει ξαπλωμένο στο έδαφος κάνοντας τον πεθαμένο. Όταν όμως η παρέα τελειώσει το τραγούδι λέγοντας και τον τελευταίο στίχο, τότε όλοι μαζί φωνάζουν: «Λάζαρε, δεύρο έξω!» και το παιδί απότομα σηκώνεται τινάζοντας από πάνω του τα λουλούδια.
Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τα κουλουράκια ή γλυκά ψωμάκια που φτιάχνονται από τις νοικοκυρές αυτή την ιδιαίτερη μέρα, τα «Λαζαράκια». Τα Λαζαράκια έχουν το σχήμα ανθρώπου τυλιγμένου στα σπάργανα, όπως απεικονίζεται και ο Λάζαρος στις εικόνες της εκκλησίας μας. Μέσα στη ζύμη τους οι νοικοκυρές προσθέτουν μέλι, σταφίδες ή καρύδια. Μάλιστα, στη Κω, οι αρραβωνιασμένες κοπέλες φτιάχνουν Λαζαράκια πιο μεγάλου μεγέθους και, αφού τα γεμίσουν με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα στέλνουν στον μέλλοντα σύζυγό τους.
aprilis_lowers
Αυτά είναι κάποια από τα έθιμα της άγιας αυτής ημέρας. Η πατρίδα μας συνοδεύει με λογιών παραδόσεις το Σάββατο του Λαζάρου, καθώς δίνει δύναμη στους πιστούς για τη Μεγάλη Εβδομάδα που ακολουθεί και τους προετοιμάζει για το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των Παιδικών σταθμών.


Αστακός , 07.4.2017
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ 
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Οι Παιδικοί Σταθμοί Αστακού, Φυτειών και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Κανδήλας δεν θα λειτουργήσουνκατά το χρονικό διάστημα του Πάσχα από την Μ. Πέμπτη, 13.04.2017, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, 23.04.2017. 
      Θα επαναλειτουργήσουν από 24.04.2017 ημέρα Δευτέρα.

Καλή Ανάσταση!

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Από:kandilatoxoriomas.blogspot.com

Την Μεγάλη Τρίτη εγκαινιάζεται η Ολυμπία Οδός

Την Τρίτη 11 Απριλίου 2017 θα γίνουν τα εγκαίνια για τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε. Όπως δήλωσε στο ypodomes.com γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα και την ερχόμενη Τρίτη να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.
Όπως σημείωσε στο ypodomes.com Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, στην κυκλοφορία θα παραδοθεί το 95% του δρόμου.
Στελέχη του Υπουργείου Υποδομών μιλώντας στο ypodomes.com είπαν πως αύριο θα αδειοδοτηθούν οι Σήραγγες Πλατάνου και κατόπιν (ίσως το Σάββατο) θα δοθούν στην κυκλοφορία.
Γενικότερα, το κλίμα για την Ολυμπία Οδό έχει γίνει εορταστικό καθώς όπως όλα δείχνουν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα και το τελευταίο κατοστάρι γίνεται με μεγάλες ταχύτητες.
Πεποίθηση όλων είναι πως μπορεί να μην πιάστηκε η ημερομηνία της 31ης Μαρτίου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί αλλά η διαφορά είναι λίγες μέρες.
Αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υποδομών, το φετινό Πάσχα για πρώτη φορά οι οδηγοί θα βρουν ένα λειτουργικό αυτοκινητόδρομο από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα με τα υπό κατασκευή τμήματα να είναι συνολικά λιγότερα από 10χλμ. και την χρονοαπόσταση να είναι μικρότερη από 2 ώρες. Αυτό απομένει να επιβεβαιωθεί την ημέρα των εγκαινίων.
Ερώτημα αποτελεί αν στα σημεία που θα εξακολουθούν υπάρχουν ανασχέσεις ή ουρές στην μεγάλη έξοδο του Πάσχα.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

"Ο Απρίλιος στη λαϊκή μας Παράδοση"



Απρίλιος :  Γκρινιάρης.....τιναχτοκοφινίτης...... Ανοιξιάτης.....Λαμπριάτης......Αγιωργίτης ........Τριανταφυλλάς και Κερασάρης .

Γρίλης (γκρινιάρης) είναι το παρατσούκλι που έδωσε ο λαός στον Απρίλη . Είναι ο μήνας που εξαντλούνταν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και παραμόνευε το φάσμα της πείνας. Αυτό επέφερε γκρίνια στην οικογένεια, μια και δεν υπήρχαν άλλα αποθέματα. Και τιναχτοκοφινίτης, επειδή τίναζαν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν από τα υπολείμματα σιταριού και κριθαριού που φύλαγαν σε αυτά.
 Απρίλης και άνοιξη είναι αξεχώριστα, γι' αυτό ο λαός τον αποκαλεί και «Ανοιξιάτη». Τον λέει και «Λαμπριαρή» ή «Λαμπριάτη», αφού τυχαίνει και πέφτει η ανάσταση αυτόν το μήνα.
 Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του δίνει το όνομα Αϊγιωργίτης (ή Αϊγιωργάτης).
Τέλος, είναι ο Τριανταφυλλάς και Κερασάρης εκεί όπου πρωτοβγαίνουν τα κεράσια.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σταφιδόψωμο εύκολο ( νηστήσιμο)




image
image
image
Νηστήσιμο ,γρήγορο,εύκολο και οικονομικό γλυκό είναι το σταφιδόψωμο.
Υλικά
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
1 κουτ.σούπας κακάο
1/2 ποτηρι χυμό πορτοκάλι
1/4 ποτηριού κόκκινο κρασί προαιρετικά
200 – 300 γρ.σταφίδα μαύρη
1 κουτ.γλυκού σόδα
4 κουτ.γλ.baking powder
1 κουτ.γλυκού κανέλλα
1/4 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Αλεύρι όσο πάρει (4 ποτήρια περίπου)
Πώς το κάνουμε:
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι.
Βάζουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη να βράσουν για λίγο σε δυνατή φωτιά με το μισό νερό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό ,το λάδι,το χυμό.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε με κουτάλι προσθέτοντας ώσπου να γίνει πολύ πηχτό το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα. Ψήνουμε στους 170 για 1 ώρα. (Όταν δεν κολλάει στην οδοντογλυφίδα σημαίνει ότι έχει ψηθεί). Αν » πάρει » γρήγορα χρώμα σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Πηγή:xiromeritissa.wordpress.com

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΚΑΤΟΥΝΑ: Η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων προσελκύει τους πελαργούς, τα όμορφα πουλιά και αποτελούν πλέον ένα ζωντανό σύμβολο για την ταυτότητα του χωριού

Σύμβολο του fb της σελίδας της Κατούνας 
Τα τελευταία χρόνια οι πελαργοί αποτελούν συνηθισμένο ανοιξιάτικο θέαμα για τους κατοίκους της Κατούνας φέτος ήρθαν κατά μαρτυρίες των συγχωριανών μας την 29η Μαρτίου 2017.
Είναι πουλιά με πολύ αναπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια που η φωλιά τους βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο σε ψηλό σημείο. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουν και παρατηρούν τους κινδύνους των νεοσσών τους κυρίως από τα αρπακτικά πουλιά.
Στον στύλο της Αγίας Παρασκευής 
Επέλεξαν το χωριό για να ζήσουν και να αναπαραχθούν λόγω των ιδανικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Στα βοσκοτόπια και στα χωράφια του π. δήμου Μεδεώνος αναζητούν την τροφή τους και αν είμαστε τυχεροί μπορεί να τους συναντήσουμε και στα υγροτοπικά συστήματα της Αμβρακίας και του Οζερού. Τρέφονται κυρίως με φίδια, βατράχια, σαύρες, σκουλήκια, ποντίκια, ψάρια και έντομα.


Από τα πρώτα πράγματα που κάνει μόλις έρθει στη Κατούνα είναι να προετοιμάσει την φωλιά του, όπως και πέρσι έτσι και φέτος ήρθαν στον Άγιο Αθανάσιο αλλά μάλλον θα επιλέξουν  τον στύλο στην Αγία Παρασκευή. (Εκείνο που βλέπουμε στην παλιά μεγάλη φωλιά τους στον άγιο Αθανάσιο είναι μια αγριάδα πράσινη που ξεχωρίζει. Κατά πολλούς αυτό είναι η αιτία που δεν κάθισαν μέχρι στιγμής εκεί, γιατί όλα τα χρόνια εκτός από πέρσι εκεί καθόταν. Να σημειώσουμε πως και πέρσι εμφανίστηκε εκεί και υπήρχε αυτή την εποχή η αγριάδα αυτή.) 
Πολλοί από τους συγχωριανούς μας κάνουν προσπάθεια και σκέψη πως να ανεβούν στον τρούλο του Αγίου Αθανασίου και να καθαρίσουν την αγριάδα και να στεριώσουν την φωλιά τους. Είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο όμως να ανεβεί κάποιος εκεί εκτός και έρθει μηχάνημα.       
Αμέσως μόλις ήρθαν και αφού φέρνουν κάθε μέρα γύρω από τον Άγιο Αθανάσιο  συντηρεί και επισκευάζει την φωλιά στον στύλο της ΔΕΗ στην Αγία Παρασκευή.
Εγκαθίσταται εκεί και αρχίζει η διαδικασία της αναπαραγωγής με την θηλυκιά. Τα δυο πουλιά συνεργάζονται για την κατασκευή της φέρνοντας το αρσενικό τα υλικά και το θηλυκό αναλαμβάνει το πλέξιμο. Στα εξωτερικά τοιχώματα της φωλιάς βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και φωλιάζουν μικρότερα εντομοφάγα πουλιά που καθαρίζουν την φωλιά από τα παράσιτα.
Γύρω στον Απρίλιο η θηλυκιά γεννάει κάθε δεύτερη μέρα συνολικά από 2 έως 5 αυγά. Η επώαση κρατάει ένα μήνα περίπου και συμμετέχουν εξίσου. 
Την διατροφή τους αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Ο ένας φροντίζει για την εύρεση της τροφής και ο άλλος προστατεύει τους νεοσσούς από την ήλιο, την βροχή, τον αέρα, σκεπάζοντάς τα με τα φτερά του.
Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός από την Κατούνα συναντάμε πελαργούς στις εκκλησίες του Στράτου, της Κυψέλης, της Λεπενούς, της Βόνιτσας στα Καλύβια ενώ πριν 2 χρόνια έκανε την επανεμφάνιση του στη Τριχωνίδα στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Παναιτώλιο επίσης τους συναντάμε στους στύλους της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Οι περισσότεροι πελαργοί βρίσκονται στο Δήμο Οινιαδών (Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι, Γουριά κτλ) και στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού που εξακολουθεί να φωλιάζει με ικανοποιητικό αριθμό ζευγαριών.
Η συμπόνια και η αγάπη των Αιτωλοακαρνάνων για τους πελαργούς είναι χαρακτηριστική. Στο Στράτο έκαναν την εμφάνιση τους μετά το 1985 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κατασκευής της εκκλησίας.
Μάλιστα μια χρονιά ο αρσενικός πελαργός τραυματίστηκε από το αλεξικέραυνο και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων συντέλεσε στο να καλέσουν ειδικό επιστήμονα από κέντρο περίθαλψης για την γρήγορη ανάρρωση του.
Αντίστοιχα στην Κυψέλη η φωλιά είχε διαλυθεί για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα να απουσιάσουν εκείνη τη χρονιά από το καμπαναριό του Αγίου Παντελεήμονα.
Ορισμένοι ευσυνείδητοι κάτοικοι “ταρακουνήθηκαν” από την απουσία τους και κατασκεύασαν μια νέα φωλιά στον τρούλο. Από τότε τα χαριτωμένα πουλιά κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χρόνο.
Στην αρχαία Ελλάδα ο άνθρωπος έδειχνε πάντα σεβασμό και αγάπη και το θεωρούσε ωφέλιμο πουλί για τη γεωργία, γιατί εξολόθρευε τα επιβλαβή έντομα, τις σαύρες, τα ποντίκια των αγρών και τα φίδια.
Πριν από 2500 χρόνια οι Θεσσαλοί είχαν ανακηρύξει τον πελαργό ως ιερό πτηνό ενώ είχαν νομοθετήσει την περίφημη «Αντιπελάργηση». έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα νόμο, ο οποίος εξίσωνε την εκτέλεση πελαργού με την ανθρωποκτονία επιβάλλοντας στους παραβάτες την αντίστοιχη ποινή.
Ένα δυσάρεστο γεγονός όμως συνέβη το Πάσχα του 2014 σε έναν από τους Ανοιξιάτικους αγαπητούς επισκέπτες μας και πέθανε από ηλεκτροπληξία στις κολόνες της ΔΕΗ, στον κεντρικό δρόμο της Κατούνας απέναντι από το Δημαρχείο. Το ημερόβιο μονογαμικό πουλί προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα για τη ζωή του και την βιολογία του στους κατοίκους της Κατούνας. 





ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

πηγή:katounanews.blogspot.gr

Η ξύλινη σφεντόνα στην κωλότσεπη και έτοιμος..για σπουργίτια!


H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Δήμου Αβδελιώδη,»Το δέντρο που πληγώναμε».!
Οι σφεντόνες δεν έλειπαν από τις κωλότσεπες των αγοριών εκείνα τα χρόνια.
Το περιοδικό ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ με τον Διαβολάκο και την σφεντόνα του
που χτύπαγε τους Γερμανούς ήταν ακόμα ένα κίνητρο.
Τα ψιλικατζίδικα πουλούσαν το ειδικό λάστιχο…..
Τις έφιαχναν από κλαριά δέντρων και υπήρχαν άφθονα και στους δρόμους
και στις αυλές.
Βάζανε κανένα τενεκεδάκι για στόχο και οι θερμότεροι κανένα σπουργίτι….
Υπήρχαν και ατυχήματα στον πετροπόλεμο με την πάνω γειτονιά….
Ανοιγμένα κεφάλια….μαυρίσματα στα πόδια στην καλύτερη.
Στις παρέες πάντα υπήρχε και ο «τρομοκράτης» που δεν δίσταζε
να σημαδέψει το τζάμι της γειτόνισας που δεν χώνευε επειδή έδιωχνε
τα παιδιά που έπαιζαν κάτω από το παράθυρό της.
Μια φορά είχε βάλει στο πρεβάζι της ένα βάζο με βύσσινο και έγινε στόχος
του ζωηρού με αποτέλεσμα οι γειτόνισες να έρθουν στα χέρια η μια υπερασπίζοντας το βάζο της και η άλλη την παιδική αθωότητα του γιού της.
H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
http://pisostapalia.blogspot.gr/
Radioaetos.com

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

"Πασχαλινή γιορτή για τετράποδους φίλους διοργάνωσε η Μαρία Κακώνη με καταγωγή από την Τρίπολη με φιλανθρωπικό και φιλοζωικό χαρακτήρα"











Μια πρωτότυπη παςχαλινη Τετραποδογιορτή διοργανώθηκε χθες 2/4/17 το πρωί στο πάρκο Φλοίσβου με φιλανθρωπικό κ φιλοζωικό χαρακτήρα .Η Μαρία Κακώνη με καταγωγή απο την Τριπολη επικεφαλής της διοργάνωσης κ ιδρύτρια της ομάδας Μαλτεζ Μαριος πρόεδρος φιλόζωων ιδιοκτητών και φίλων ράτσας μαλτεζ κ οχι μονο.Τα μέλη της ομάδας ειναι περίπου 2600 απο Ελλάδα κ εξωτερικό το παρών έδωσαν τα 250!!! Οι φιλόζωοι φιλοι προσέφεραν προϊόντα για το δεκατιανό γεύμα των κοριτσιών ηλικίας 6-16ετων που φιλοξενούνται στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα Πειραιά καθώς κ τροφές κ φάρμακα για την φιλοζωική Αδέσποτη Ελπίδα !Η Μαρία Κακώνη κ ο Μάριος της έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια η οποία ειχε επιτυχές αποτέλεσμα.Οι φιλόζωοι ιδιοκτήτες της ομάδας του Μάριου κ της Μαρίας κατάφεραν μεσα απο τις συναντήσεις τιυς να προσφέρουν έμπρακτα το πολυτιμότερο αγαθό την αγάπη!!Ενα μεγάλο μπράβο σε όλους για αυτήν την φιλανθρωπική κ φιλοζωική τους προσπάθεια

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

"Η Λίμνη Οζερός και οι ομορφιές της"








Για τους λάτρεις της φύσης η λίμνη Οζερού είναι πραγματικά ένα αριστούργημα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα…
Κοντά στο χωριό Γουριώτισσα αλλά και δίπλα στην Ιόνια Οδό, η λίμνη Οζερού αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες, αλλά και για τηλεοπτικές εκπομπές.
Κείμενο:iaitoloakarnania.gr
Photo:Μπαμπίνη Σήμερα:

Εκδηλώσεις απο την Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τις εορτές εξόδου του Μεσολογγίου 2017



Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2017 θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

1) Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00‘, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία και η συμβολή του Κλήρου».
Χώρος εκδηλώσεως:  ο πολυχώρος πολιτισμού του Συλλόγου οι «Φίλοι της Μουσικής Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», που είναι και ο διοργανωτής.

2). Την ερχομένη Τετάρτη 5 Απριλίου 2017και ώρα 20:15‘, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο θα γίνει παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Να ζη το Μεσολόγγι», από νέους της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Θα  ακολουθήσει  ομιλία  του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Vlyziananews.blogspot.gr

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ο Γιάννης Κυριαζής έπιασε και τα 88μ.

Ο πρωταθλητής του ακοντισμού, Γιάννης Κυριαζής, συμμετείχε στο Τέξας Ριλέις, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση με μία μόνο βολή στα 88,01 μέτρα. Ο 23χρονος πλέον κυνηγά με μικρά, αλλά σταθερά βήματα τον σπουδαίο Κώστα Γκατσιούδη. (VIDEO)
Ο Γιάννης Κυριαζής ξεκίνησε τη χρονιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με εντυπωσιακό τρόπο. Ο πρωταθλητής του ακοντισμού συμμετείχε στο Τέξας Ριλέις, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση με μία μόνο βολή στα 88,01 μέτρα.
Ο αθλητής βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 ετών, το οποίο ανήκε στον ίδιο και ήταν 87,14 μ. από τις 31 Ιουλίου του 2016, το ατομικό του ρεκόρ και έγινε ο κορυφαίος αθλητής φέτος στον κόσμο και η δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στο NCAA.
Παράλληλα έδειξε από νωρίς στη σεζόν πως θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο Μπίντγκοζ, αλλά και στο Παγκόσμιο του Λονδίνου, στο κορυφαίο γεγονός του 2017. Ο Κυριαζής επέλεξε να κάνει μόνο μία βολή και να ολοκληρώσει τον αγώνα του και πλέον στρέφεται στην επόμενη εμφάνιση του, σε δύο εβδομάδες στην Καλιφόρνια.
Ο Κυριαζής, ο οποίος σπουδάζει στο Τέξας έγινε ο δεύτερος Ελληνας όλων των εποχών που ξεπερνάει το φράγμα των 88 μέτρων. Ο 23χρονος πλέον κυνηγά με μικρά, αλλά σταθερά βήματα τον σπουδαίο Κώστα Γκατσιούδη και τις μοναδικές του επιδόσεις.
Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχε και η Δήμητρα Γναφάκη η οποία ήταν πέμπτη στην τρίτη προκριματική σειρά των 400 μ. εμπ. με 59.65 και έδειξε σε καλή κατάσταση ενόψει της θερινής σεζόν.
Πηγή :sport24.gr



M

"Απεβίωσε η συγχωριανή μας Χρυσούλα Τόντου"

"Απεβίωσε η συγχωριανή μας,Χρυσούλα
Τόντου,Βουλγαράκη.Η κηδεία θα γίνει αύριο Κυριακή 2 Απριλίου στις 14:00μ.μ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπαμπίνης"

Θερμά συλλυπητήρια στους Οικείους της

"Ευχές από τη Μπαμπίνη Σήμερα"Καλό,Και ευλογημένο Μήνα για όλους"