Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η Αιτωλοακαρνανία ανάμεσα στους νομούς που πρόκειται να ενισχυθούν σε επίπεδο αυτοκινητόδρομων


Εδώ και ένα χρόνο η χώρα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο από κλειστούς αυτοκινητόδρομους. Η δημιουργία και λειτουργία αυτοκινητόδρομων είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας καθώς σε συνδυασμό με το δίκτυο σιδηροδρόμων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δημιουργεί ένα άρρηκτα μεταξύ τους μεταφορικό δίκτυο που απλοποιεί και ενισχύει το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα διπλό πρόσωπο σχετικά με την παρουσία αυτοκινητόδρομων. Το πρώτο είναι οι αυτοκινητόδρομοι και που καλύπτουν σημαντικό τμήμα της χώρας που λειτουργούν και το δεύτερο είναι οι υπό σχεδιασμό νέοι αυτοκινητόδρομοι.
Σε επίπεδο Περιφερειών, όλες οι Ηπειρωτικές Περιφέρειες διαθέτουν από ένα σχετικό μικρό (όπως είναι στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου) μέχρι πολύ ικανοποιητικού δικτύου (όπως είναι στιςΠεριφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).
Αν αναλύσουμε σε δεύτερο βαθμό την ύπαρξη αυτοκινητόδρομων θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετοί Νομοί που σήμερα δεν διαθέτουν ούτε ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομου, ενώ το εντυπωσιακό είναι και πως στο μέλλον θα υπάρχουν κάποιοι λίγοι Νόμοι που δεν προβλέπεται να αποκτήσουν κλειστούς σύγχρονους αυτοκινητόδρομους.
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ..ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ
Οι Νομοί της Ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν σήμερα ούτε ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομοι είναι αρκετοί, όμως στο μέλλον πρόκειται να αποκτήσουν μέσω της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων (Πάτρα-Πύργος, νότιο-βόρειο άκρο Ε65 κ.α.) λόγω της κατασκευής των 4 παγωμένων αυτοκινητόδρομων αλλά και μέσω άλλων έργων.
Αναλυτικά αυτοί οι Νομοί είναι οι: ΗΛΕΙΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ.
Στον Νομό Λασιθίου θα κατασκευαστεί το ανατολικό άκρο του ΒΟΑΚ. Στον Νομό Ηλείας μελλοντικά περιμένουμε την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος της Ολυμπίας Οδού. Στον Νομό Εύβοιας θα κατασκευαστεί ηΠαράκαμψη Χαλκίδας.
ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ
Οι Νομοί που πρόκειται για ενισχυθούν σημαντικά σε επίπεδο αυτοκινητόδρομων καθώς σήμερα ναι μεν έχουν ένα μικρό σε μήκος άξονα αλλά όχι ικανοποιητικό είναι κυρίως στην Κρήτη (ΧΑΝΙΩΝ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ), Ο ΝομόςΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που θα ενισχυθεί κατά σχεδόν 50χλμ με την Αμβρακία Οδό, ο ΝομόςΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που θα ενισχυθεί με το τμήμαΙωάννινα-Κακαβιά (περίπου 65χλμ), ΤΡΙΚΑΛΩΝ (λόγω της βόρειας επέκτασης του Ε65) και ΑΧΑΙΑΣ (λόγω του Πάτρα-Πύργος).
ΟΙ …ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ ΝΟΜΟΙ
Έχουμε όμως και άλλες περιπτώσεις Νομών που έχουν ή θα αποκτήσουν ένα μικρό, σχεδόν υποτυπώδες δίκτυο αυτοκινητόδρομων όπως οι Νομοί ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ.
Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι Νομοί που δεν πρόκειται ούτε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα διαθέτουν ..έστω και ένα χιλιόμετρο κλειστού αυτοκινητόδρομου. Παρόλα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτοκινητόδρομους που θα διέρχονται ..δίπλα τους,.
Αυτοί οι Νομοί είναι οι: ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ.
Οι Νομοί Ευρυτανίας και Φωκίδας θα έχουν δίπλα τους την Ιόνια Οδό και αρκετά κοντά τον Ε65 (για την Ευρυτανία). Ο Νομός Δράμας έχει σε απόσταση αναπνοής την Εγνατία Οδό όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο κατασκευής στο μέλλον του αυτοκινητόδρομου Σέρρες-Δράμα-Καβάλα. Από την Εγνατία Οδό θα εξυπηρετείται και ο Νομός Πέλλας. Τέλος ο Νομός Εύβοιας παρά την γειτνίαση του με την Αττική, αυτοκινητόδρομο βλέπει μόνο μέχρι την Χαλκίδα ενώ για τον διαμήκη αυτοκινητόδρομο του νησιού προς το παρόν υπάρχουν μόνο λόγια.


Ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου