Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα..





Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η ιστορική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (20-22/4), παρουσιάζοντας εικαστική έκθεση κοσμήματος των σπουδαστών της Σχολής με παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (www.journeesdesmetiersdart.fr) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γιορτάζονται κάθε άνοιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Για το έτος 2018, το θέμα της διοργάνωσης είναι «Δημιουργούμε σήμερα την κληρονομιά του αύριο» και στην Ελλάδα θα εορταστεί στις 20, 21 και 22 Απριλίου, ενώ για πρώτη χρονιά περιλαμβάνει ως σταθμό και τη Γορτυνία Αρκαδίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Παρασκευή 20 Απριλίου
· Εικαστική Έκθεση
Στην έκθεση παρουσιάζονται, όπως κάθε χρόνο, δημιουργίες σπουδαστών της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, καθώς και το έργο της ίδιας της Σχολής, πλούσιο σε βραβεία, διακρίσεις και δραστηριότητες κατά την τελευταία πενταετία.
Η φετινή έκθεση με τον τίτλο: «Έργα και ημέρες», έχει σημειολογική αναφορά στο πως η καθημερινή δημιουργική δραστηριότητα του σήμερα (έργα) συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αύριο (ημέρες).
Διάρκεια έκθεσης: 20 Απριλίου - 13 Μαΐου 2018 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)
Σάββατο 21 Απριλίου
· Επίδειξη δημιουργίας κοσμήματος για εφήβους και ενήλικες (ώρες 12:00-14:00).
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία από τη γέννηση της ιδέας ενός κοσμήματος μέχρι την υλοποίησή του, παρακολουθώντας σπουδαστές της Σχολής να δημιουργούν μπροστά στα μάτια του κοινού.
Σκοπός της δραστηριότητας αυτής είναι η επαφή του κοινού με το τεχνικό μέρος της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας, μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη διαδικασία λεπτών κινήσεων, συγκέντρωσης και απόλυτης ακρίβειας.
· Εργαστήρι χαλκογραφίας για παιδιά (ώρες 12:30-14:00).
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι μικροί φίλοι, ηλικίας 6 ετών και άνω, την τεχνική της χαλκογραφίας.
Λίγα λόγια για τη Σχολή
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας βρίσκεται στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ένα χωριό εκατό κατοίκων στο όρος του Μαινάλου. Ιδρύθηκε το 1976 από τον μπαρμπα-Λάμπη Κατσούλη, τεχνίτη Αργυροχρυσοχόο, βραβευμένο για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών. Την ίδρυσή της ευνόησε η πλούσια παράδοση της περιοχής, με τη Στεμνίτσα να αποτελεί φημισμένο μεταλλουργικό και αργυροχρυσοχοϊκό κέντρο ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια και να παράγει άξιους τεχνίτες έως και το πρόσφατο παρελθόν.
Η Σχολή είναι δημόσια, προσφέρει δωρεάν παιδεία και διδάσκει την τέχνη σε μαθητές από όλη την Ελλάδα. Από το 2013 είναι ΙΕΚ διετούς φοίτησης και περιλαμβάνει τμήματα χειροποίητου και παραγωγικού κοσμήματος. Γνωστή πάντα ως Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, συνεχίζει την παραπάνω παράδοση με κύριο προσανατολισμό τη σύζευξη της άρτιας τεχνικής με τη σύγχρονη αντίληψη του design. Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργάζεται με καταξιωμένους τεχνίτες και επαγγελματίες του χώρου σε σεμιναριακή βάση,
διοργανώνει τα εξειδικευμένα σεμινάρια της «Εαρινής Σύναξης Αργυροχρυσοχόων», συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις και παρουσιάζει ποικίλες διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στις δράσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ.27950 31630, καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα Τ: 27950 31630 | www.piop.gr piopnews


http:voltastintripoli.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου