Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Βόλτα στην Πειραϊκή!







Η Πειραϊκή είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Πειραιά. Είναι βραχώδης και ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη γοητεία της στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πειραιά. Στον παραλιακό δρόμο της οι Πειραιώτες κάνουν κάθε απόγευμα την αγαπημένη τους βόλτα με τα πόδια, απολαμβάνοντας την απίστευτη θέα στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου. Όταν το θαλασσινό αεράκι καθαρίζει την ατμόσφαιρα, στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονται η Αίγινα και η Σαλαμίνα. Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και φθάνει ως την Πλατεία Αλεξάνδρας (5 χλμ. περίπου).
Σε πολλά σημεία της παραλιακής ζώνης (Ακτή Θεμιστοκλέους), θα διακρίνετε απομεινάρια από τα αρχαία πειραϊκά τείχη καθώς και μικρούς ορμίσκους. Οι πιο σημαντικοί είναι ο Όρμος της Φρεαττύδας, ο Όρμος του Λουβιάρη (γνωστό στους Πειραιώτες ως «Σκαφάκι»), ο Όρμος Αφροδίτης ή του Μπαϊκούτση (με το γραφικό λιμανάκι όπου βρίσκουν απάγκιο οι ψαρόβαρκες), το μεγάλο τσιμεντένιο Μνημείο του Αφανούς Ναύτη και το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, καθώς και ο Όρμος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ή Όρμος Παλάσκα (πιο παλιά Καλαμπάκα ή «Τηλέγραφος»). Στο επιβλητικό κτίριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, λειτουργεί από το 1905 η σχολή στην οποία εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Πάνω στα βράχια της Πειραϊκής έχουν σχηματιστεί δύο γήπεδα μπάσκετ, όπου γυμνάζονται καθημερινά τα νέα παιδιά: ο Φοίνικας Αθλητικός Φυσιολατρικός - Μορφωτικός Σύλλογος και ο Πορφύρας Αθλητικός Όμιλος Φρεαττύδας.
Αν κουραστείτε από το περπάτημα, στην Πειραϊκή θα βρείτε καφετέριες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και πολυτελείς ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, με θέα τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού, φυσικά! Στην περιοχή κοντά στον Σταυρό και το γραφικό λιμανάκι του Μπαϊκούτση, θα χαρείτε το πιο δυνατό ηλιοβασίλεμα!
Στον λόφο πάνω από την Πειραϊκή σχηματίζονται οι συνοικίες Καλλίπολη, Άγιος Νείλος, Χατζηκυριάκειο και Άγιος Βασίλειος.
Ξεφυλλίζοντας μνήμες
Σε καιρούς αλλοτινούς, οι Αθηναίοι αποκαλούσαν την Πειραϊκή χερσόνησο «Ακτή». Κατά τους κλασικούς χρόνους, η περιοχή ήταν φημισμένη για τα λατομεία της, από τα οποία εξαγόταν ο «ακτίτης λίθος» (μέχρι τη δεκαετία του 1960 λειτουργούσαν αρκετά λατομεία). Σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης διατηρούνται κάποια ίχνη του αρχαίου πειραϊκού τείχους, του Κονώνειου τείχους, το οποίο περιέβαλε την Πειραϊκή χερσόνησο από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περιοχή διασώζονται ακόμη κατάλοιπα των τειχών του Θεμιστοκλή (πάχους 2 μ.) που είχαν κατασκευαστεί για να προστατεύεται από θαλάσσης (από επιθέσεις επίδοξων κατακτητών) ο Πειραιάς –και φυσικά η Αθήνα, η πρωτεύουσα.  
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Πειραϊκή ήταν μια περιοχή γεμάτη βράχια, την οποία διέσχιζε ένας στενός χωματόδρομος, που ξεκινούσε από την έπαυλη Σκουλούδη στο τέρμα της Φρεαττύδας (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά) και έφθανε ως τον Όρμο Παλάσκα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (όπου βρίσκεται και ο τάφος του Θεμιστοκλή). Την περίοδο εκείνη η Πειραϊκή θεωρείτο περιοχή επικίνδυνη, ιδίως τη νύχτα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, άρχισε η ανοικοδόμησή της, για να μπορέσουν να στεγαστούν οι πρόσφυγες.
Σήμερα, η Πειραϊκή είναι μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές του Πειραιά, και ο επισκέπτης χαίρεται να περπατά στον παραλιακό δρόμο της ή να βουτά στη θάλασσα από τα βράχια της.

Κείμενο:athensattica.gr

Photo:Γ.τ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου